Schadevrije jaren

Voor ieder jaar dat u als autobestuurder geen schade rijdt, krijgt u een schadevrij jaar. Dit zorgt voor een hogere korting op de premie van uw autoverzekering.

Wat zijn schadevrije jaren?

Ieder jaar waarin u geen schade claimt bij uw verzekeraar geldt als een schadevrij jaar. Een schadevrij jaar zorgt voor korting op de premie van uw verzekering, hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, des te meer korting u krijgt op uw premie.

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

Schadevrije jaren zijn jaren waarin u als bestuurder van een motorrijtuig geen schade veroorzaakt. Via deze schadevrije jaren kunt u bonus/maluskorting opbouwen, deze korting wordt ook wel no-claimkorting genoemd. Door dus schadevrij te rijden bouwt u schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren geven korting op de premie. Daar tegenover staat dat wanneer u wel schade rijdt u wordt 'gestraft'. Het bonus/malussysteem straft schaderijdende bestuurders met een hogere premie.

Hoe werkt een bonus/malussysteem?

Het bonus/malussysteem werkt met een bonus/malusladder. Deze ladder bestaat uit een aantal treden en aan elke trede is een bepaalde korting gekoppeld. Na ieder jaar dat u geen schade heeft veroorzaakt, stijgt de verzekerde één trede. Dit zorgt uiteraard weer voor korting op uw premie. Hierbij geldt dat u meer korting krijgt op uw premie naarmate u op de bonus/malusladder stijgt. Wanneer de verzekerde na een jaar één of meer schades heeft geclaimd zakt de verzekerde een aantal treden op de bonus/malusladder, meestal zo'n vijf treden voor iedere schade. Met dit systeem worden 'goede' rijders beloond met korting op de premie en worden 'slechte' rijders gestraft met een verhoging van de premie.

Hoe lang zijn schadevrije jaren geldig?

In de royementsverklaring van de oude verzekering staan het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd. Deze schadevrije jaren zijn echter maar één jaar geldig. Dus als u langer dan één jaar wacht met het afsluiten van een nieuwe verzekering, komen uw schadevrije jaren te vervallen.

Hoe berekent u uw schadevrije jaren?

Het is niet mogelijk om uw schadevrije jaren te berekenen. Er is echter wel een manier om te achterhalen hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd. Wanneer u een nieuwe verzekering wilt afsluiten, zult u uw oude verzekering op moeten zeggen. De oude verzekeraar is verplicht de klant op de hoogte te stellen van het gemelde aantal schadevrije jaren. Dit wordt vermeldt op de royementsverklaring die u van de oude verzekeraar ontvangt. Indien u de schadevrije jaren hier niet op kunt vinden, kunt u natuurlijk altijd naar uw oude verzekeraar bellen, zij kunnen dit makkelijk achterhalen, want alle gegevens over schadevrije jaren worden bijgehouden in het Roy-Data.

Wat is Roy-Data?

Roy-data is een systeem waarin de royementsgegevens worden vermeld. Bij het overstappen naar een andere verzekeraar worden aan het systeem Roy-data het aantal opgebouwde schadevrije jaren doorgegeven. En deze schadevrije jaren zijn van belang voor de bonus/maluskorting bij de nieuwe verzekeraar. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering kunnen wij dus controleren of het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgegeven heeft overeenkomt met de gegevens die in Roy-Data staan.

Wat is een No-claim beschermer?

Met de No-claim beschermer valt u bij schade niet direct terug in uw bonus-malus korting. U mag één schade per verzekeringsjaar claimen, zonder terugval. Als u deze schade claimt, worden uw schadevrije jaren wel aangepast. Heeft u met de deking No-claim beschermer meer dan één schade per verzekeringsjaar, dan volgt wel een terugval in uw bonus-malus korting.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Bel 0512 - 305 987
of stuur ons een e-mail.


De voordelen op een rij


Veilig en vertrouwd

Kwaliteit staat bij Verzekering Vergelijken hoog in het vaandel. Daarom zijn wij aangesloten bij diverse organisaties welke de kwaliteit van Verzekering Vergelijken waarborgen.

Verzekering Vergelijken is aangesloten bij:

kifid ffp rpa

Verzekeringsmaatschappijen:

Aegon, Allianz, ASR, Avero, Bovemij, Delta Lloyd, De Goudse, Generali, Klaverblad, London Verzekeringen, Nationale Nederlanden, Reaal en Unigarant.


Meer informatie